Csapatépítő Nyíregyházán! 

Szakkollégiumunknak lehetősége nyílt Nyíregyházára kirándulni, ahol első célpontunkként a Görögkatolikus Papnevelő Intézet Szemináriumi Kápolnáját nézhették meg hallgatóink. Így a napot ott kezdhettük imádsággal. A Kápolna különlegességét festészeti stílusa, a festő pasztellszín használata adja. Köszönjük a bemutatást Polgári Bence prefektus atyának. Utazásunkat folytattuk és a Nyíregyházi Állatkertbe vettük az irányt, ahol a szakkolisok szabadon nézelődhettek és megannyi állatot megtekinthettek, valamint fókashow-t, pingvinetetést is láthattak. A nap zárásaként egy kései ebédet fogyaszthattunk a belvárosban, jóízű beszélgetések közepette.

Készült: NTP-SZKOLL-23-0002 azonosítószámú projekt keretében, a Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával

Sok szeretettel ajánljuk figyelmükbe a szavalóversenyünket! 

Akkreditált kiváló tehetségpont lett a Szakkollégiumunk!

2024-ben immár harmadjára büszkélkedhet Szakkollégiumunk a kiváló tehetségpont címmel.Március 23-án díszes ünnepség keretében vehettük át az oklevelet Budapesten, Dr. Polonkai Máriától a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnökétől. Az átadón különböző területeken tevékenykedő talentumokat ismerhettünk meg, az állófogadáson pedig lehetőség nyílt a többi tehetségpont képviselőivel megismerkedni, kötetlenül beszélgetni!

HÍREK

Segítőkutyák a szakkoliban!

Szakkollégiumunk vendégei voltak a "Mondjunk Mancsot!" Terápiás és Segítőkutyás Közhasznú Egyesület tagjai. Fantasztikus emberekkel és csodálatos kutyákkal ismerkedhettek meg a hallgatóink. Átélhették milyen lehet azok nélkül az érzékszervek nélkül élni, amelyek nélkül ők el sem tudnák képzelni az életüket. Belekukkanthattak abba a tevékenységbe, amelybe a vendégeink az idejük nagy részét fektetik. Megtapasztalhatták, hogy egy terápiás/segítő kutya miben tud segíteni egy látás-,mozgás- és hallássérült személynek. 

Köszönjük az Egyesületnek, hogy elfogadták meghívásunkat és maradandó élményt adtak nekünk!

Készült: NTP-SZKOLL-23-0002 azonosítószámú projekt keretében, a Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával

Bowlingoztak a szakkollégisták!

A Szakkollégium közösségépítésének érdekében hallgatóink bowlingozni és biliárdozni mehettek. A bowling mindig is nagy érdeklődést vonzott a szakkollégistáink körében és ez most sem volt másként, hiszen nagy létszámban vettek részt az eseményen. A program még jobban összekovácsolta a már egyébként is szuper csapatot, a játék és a versenyzés mellett tartalmas beszélgetéseket is tudtak folytatni a fiatalok!

Készült: NTP-SZKOLL-23-0002 azonosítószámú projekt keretében a Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával 

A hétvége során Pócsi Orsolya klinikai szakpszichológus látogatott el hozzánk, és egy izgalmas önismereti napot tartott. A rendezvény során számos érdekes és hasznos témát érintett, mélyítve ezzel az önismeretünket és szemléletmódunkat. Az egyik kiemelt téma a pozitív gondolkodás és az optimizmus fontossága volt. Pócsi Orsolya részletesen beszélt arról, hogyan lehet változtatni a gondolkodásmódunkon, és hogyan segíthet ez a mindennapi életünkben. Az interaktív részek során a kollégisták is kifejezhették véleményüket, tapasztalataikat megoszthatták, és egymástól is tanulhattak. Szóba került a stressz kezelése a vizsgaidőszakok során, és annak kezelési módjai. A hosszú, intenzív nap végére minden résztvevő gazdagabb tapasztalatokkal és új önismerettel távozott. Köszönjük szépen mindenkinek a részvételt! 

Lezajlott a félév első kulturális és közismereti modulja Dr. habil. Szabó-Tóth Kingával, a Miskolci Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének intézetigazgatójával! 

Az előadás témája: "Kutatómunka alapjai: Hogyan indulj el az úton?" és a célja az volt, hogy inspirálja a hallgatókat a kutatás iránti érdeklődésre és ösztönözze őket a kutatási tevékenység elindítására.Felkeltette a hallgatók érdeklődését és motivációját a kutatási tevékenység iránt. Kinga rámutatott arra, hogy a kutatás nemcsak elméleti fogalmakat és módszereket foglal magában, hanem izgalmas és kreatív folyamat is lehet, amely hozzájárul az ismeretek bővítéséhez és a tudomány fejlődéséhez.

Köszönjük szépen az előadást! 

Készült az NTP-SZKOLL-23-0002 azonosítószámú projekt keretében a Nemzeti Tehetség Program és az Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával.

Farsang a szakkoliban!

A farsangi szezonban, szakkollégiumunkban is megrendezésre került a már hagyománynak örvendő farsang. A hallgatók színes és kreatív jelmezekkel vonultak fel a többiek előtt, majd pedig megszavaztuk a legjobb felvonulót! Az estet csapatjátékkal zártuk, mely megszervezését köszönjük a Hallgatói Önkormányzatunk tagjainak! 

Készült: NTP-SZKOLL-23-0002 azonosítószámú projekt keretében a Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával

Makkai László atya megszentelte a kollégiumunk irodáját, közös helyiségeket, és a kápolnát. Áldást kért az intézményünk dolgozóira, és a kollégistákra. Köszönjük neki! 

A Nemzeti Tehetség Program pályázatán, az NTP-SZKOLL-23-0002 pályázati azonosítóval ellátott, "Kutasd az utad!" című anyagunkra 2 500 000 forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a szakkollégiumunk számára a Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő. A pályázat 2023. szeptember 1-től 2024. augusztus 31-ig tart.Köszönjük szépen a támogatást!
Facebook: Nemzeti Tehetség Program (https://www.facebook.com/nemzetitehetsegprogram.1823)

Nyílt nap a Miskolci Egyetemen! A korábbi évekhez hasonlóan a szakkollégiumunk rész vett a Miskolci Egyetem színvonalas nyílt napján. Ahol a felvételi előtt álló diákok megismerhették tevékenységünket, programjainkat. Különböző játékokkal készültünk, amelyek teljesítése után kaphattak lógóval ellátott termékeket a játékos kedvűek.  

Édességgyűjtés a monoki iskolásoknak! Szakkollégiumunk még novemberben szervezett édességgyűjtést a jelenleg Legyesbényei általános iskolában tartózkodó monoki diákoknak. A gyerekek zenés előadással készültek nekünk, szakkollégiumunk pedig az összegyűjtött édességeket mikulás csomagba kötve adta át a diákoknak!Köszönjük a tanári karnak, alumni szakkollégistánknak Szajkó Cintiának a műsort, valamint szakkollégistáinknak az összegyűjtött csokoládékat!Ez évben is sikerült mosolyt csalni a monoki kisdiákok arcára! 

Galamb Alex inspiráló előadása a Miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban! A Miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium diákjai kivételes élmény részesei lehettek november 14-én, amikor a híres pék és a Sütni Jó Alapítvány elnöke, Galamb Alex, megtisztelte őket az előadásával. Alex nem csupán a sütemények mestere, de életútja révén is kiemelkedő példakép a roma közösség számára.Az előadás során Alex nemcsak a pékség mesterségének szépségeiről beszélt, hanem szívbe markolóan osztotta meg saját élettörténetét is. A hallgatók figyelmesen hallgatták, amint elmesélte, hogyan emelkedett ki a nehézségekből, és hogyan hozta létre saját alapítványát.Galamb Alex élettörténetének egyik kiemelkedő eleme a roma származásból adódó kihívásokkal való küzdelem volt. Az előadó megosztotta, hogyan talált örömöt pékségben, és hogyan használja ezt a szenvedélyt arra, hogy inspiráljon másokat, különösen a roma közösség fiataljait.Az alapítványi munka bemutatása során Galamb Alex kiemelte, hogy a Sütni Jó Alapítvány nem csupán egy pékséget működtet, hanem közösségi élményt nyújt azoknak, akik számára kevésbé nyíltak meg a lehetőségek. Az alapítvány célja a tehetségek fejlesztése és az esélyegyenlőség elősegítése a roma közösség tagjai között.Köszönjük Szépen Galamb Alex!

Cigánytánc kultúra Balog Virággal! A Miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium hétvégén megszervezett tömbösített modulja egy különleges és inspiráló esemény volt, amelyen a résztvevők lehetőséget kaptak a cigány tánc kultúrájának mélyebb megértésére és a hagyományos táncmozdulatok gyakorlására. Az esemény különlegességét tovább fokozta Balog Virág, aki egy hiteles szakember a cigánytánc terén.A hétvége során kialakult élmények és ismeretek gazdagították a hallgatók kulturális látókörét, és lehetővé tették számukra, hogy jobban megértsék és értékeljék a cigány tánc hagyományát. 

Hivatali kommunikáció! Közismereti és kulturális modul kereteiben hivatali kommunikáción vehettek részt a hallgatók, amin egyszerű ügyiratok megírását sajátíthatták el. 

XXIII. MISKOLCI EGYETEMI SPORTNAP 2023.09.20-án megrendezésre került a 23. egyetemi sportnap. A kollégium hallgatóinak ez mindig izgalmas esemény, mert minden évben indulunk - főzőverseny kategóriában. Idén Suha Lilla volt az ötletgazda, és egyben a főzés koordinátora, így toroskáposzta készült bodaggal. A verseny reggelén csapatunk már korán gyülekezett a helyszínen, készen állva a nagyszerű ízek megalkotására. Egyesek a káposzta mosásával voltak elfoglalva, mások a hús elkészítésében dolgoztak, és a harmadik csoport a fűszerezési titkokat cserélte egymással. Az összetartozás, és az együttműködés szelleméven gyorsan, és hatékonyan haladtak. A zsűri kóstolását Budai Zoltán, kollégiumunk hallgatója színesítette hegedű szóval. Az ízek magukért beszéltek ezáltal a kollégium hallgatói zsebelhették be az első helyet. A csapat tagjai büszkén vehették át a díjat. Ez az eredmény nemcsak a toroskáposzta elkészítésének tudományát, hanem a csapatszellem és a közösségi összefogás erejét is megmutatta. Csapatunkat megtisztelte látogatásával, Horváth Zita rektor asszony, és egy közös fotóra is volt időnk.

"Uram, kihez mennénk? Tiéd az örök életet adó tanítás." Jn 6, 68.Ez a Miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium idei jelmondata. 2023. szeptember 13-án Tanévnyitó Vecsernyén vehettek részt a diákotthon lakói, ahol Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke, Juhász Géza elsőhelynök atya, Bak László kántor úr, és Makkai László kollégiumunk igazgatója közösen tartották az imádságot.Püspök Atya beszédében utalt Szent Pál Apostol kereszt bölcsességére, ami által megerősítésre lelhettünk, hogy az egyetemi éveink során is a kereszt rejti a siker titkát."A kereszt jegyében kezdjük az egyetemi tanévet"Kollégiumunkban 32 roma szakkollégista diák kezdi a tanulmányait ebben az évben. Az imádság után közös vacsorán vettek részt a Roma Szakkollégisták, és a Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium lakói - a munkatársakkal együtt. Ezzel az útravalóval, Isten áldását kérve kívánunk minden kollégistának sikeres tanévet!

Országos KRSZH tanévnyitó Pécsett! Idén a roma szakkollégiumok tanévnyitója augusztus 25-27-ig került megrendezésre Pécsen. A három napos rendezvény jó hangulatban telt, különböző koncertek és szakmai programok, workshopok tették színessé a szakkollégisták hétvégéjét. A pénteken érkező szakkollégiumok számára a SziRom Szimfonikus Zenekar adott koncertet, majd a szombati napon egy ünnepélyes ökomenikus Istentisztelet keretein belül került megnyitásra az új tanév. A Szent Péter és Szent Pál Székesegyházban Felföldi László pécsi püspök atya köszöntötte a KRSZH hallgatóit és munkatársait, majd Orosz Atanáz püspök atyával együtt imádkoztunk az eredményes tanévért. A további szakmai programok közül a hallgatók igényeik szerint válogathattak, részt vehettek kerekasztal beszélgetéseken, élő könyvtáron és különböző előadók szemináriumain. Az esti órákban pedig a Kanizsa Csillagai Együttes dalaira ereszthették ki a gőzt a szakkollégisták.A rendezvényt megtisztelte még Kocsis Fülöp érsek – metropolita atya, Balog Zoltán református püspök, Kondor Péter evangélikus püspök, valamint Radomszki Lászlóné helyettes államtitkár asszony is. A nagy meleg és a hosszú út ellenére jól éreztük magunkat, köszönjük a Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégiumnak a szervezést. 

Idei bevonótáborunk elkezdődött! Összesen 18 új hallgató jelentkezett Szakkollégiumunkba! 

A miskolci szakkollégisták is részt vettek az MCC Feszten! A miskolci Mathias Corvinus Collegium partnerintézményünk jóvoltából pár szakkollégistánk részt vehetett az Esztergomban megrendezett MCC Feszt-en. A fesztivál a történelmi belváros közepén zajlott, ahol a hazai könnyűzenei előadók között hallgatóink meghallgathatták többek között Caramel-t, Pápai Jocit, Korda Gyuri bácsit és Balázs Klárit, a Parno Graszt roma népzenei együttest, valamint Dzsúdlót, aki jelenleg a fiatalok egyik kedvencének mondható. Részt vehettek népművészeti előadásokon, ahol betekintést nyerhettek a cigánytáncok hagyományaiba is.Mindezek mellett olyan szakmai előadásokat, beszélgetéseket hallgathattak végig, mint A magyar külpolitika kihívásai, amelyet Szijjártó Péter külügyminiszter úr tartott. A jegyeket köszönjük a miskolci MCC intézményének!

Beszámoló az NTP-SZKOLL-22-0002 azonosítószámú projektről. A "Törjünk utat a tehetségnek!" elnevezésű, NTP-SZKOLL-22-0002 azonosítószámú projekt 2022. 07. 01 és 2023. 06. 30. között valósult meg. A megítélt támogatási összeg 2 300 000 Ft volt. A program a szakkollégium komplex kínálatát egészítette ki, hiánypótló elemekkel. A pályaorientációs napokon, az önkéntes felelősségvállalási programokon a hallgatók roma, illetve hátrányos helyzetű fiatalokat orientáltak a felsőoktatás felé, ezáltal erősödött a társadalmi felelősség érzetük, mindeközben ösztönözték a tehetséges fiatalokat a továbbtanulásban, és támogatták őket céljaik megvalósításában. A szakszemináriumok és vitaestek bővítették a hallgatók társadalmi kérdésekben való jártasságát, véleményalkotó képességüket. A közösségi programok erősítették a közösségi szellemet. A kiadványokban a hallgatók megmutathatták irodalmi tehetségüket, ezáltal megismerhettük ezt az oldalukat is. A projekt szakmai és pénzügyi megvalósításában a kedvezményezett Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon Görögkatolikus Roma Szakkollégium részéről egy szakmai vezető és egy gazdasági ügyintéző vett részt.A kötelezően megvalósítandó 15 órás "Rímmel mondom el – kreatív versírás" c. szakszemináriumot Káli-Horváth Kálmán a Budapesti Református Cigány Szakkollégium igazgatója tartotta, aki roma származású magyar festő, költő, előadóművész. A két alkalmas, 8 és 7 órás szakszeminárium 2022. október 8-9-én valósult meg, amelyen a résztvevők megismerkedhettek a kreatív versírás fogalmával, emellett megismerték az előadó életútját, milyen volt életében az, amikor nem volt motivációja írni és ötlet hiányban szenvedett, hogy miért választotta ezt a hivatást, mindezt játékos feladatok útján. Frissítették az iskolában megtanult verselemzést, megtudhatták, hogyan tudnak egy már meglévő verset átírni, ezek mellett megtanultak verset írni, alkotni, majd előadni. A szakkurzus keretében elsajátíthatták a tudatos megfigyelést, fejlődött a kommunikációs képességük, hiszen az irodalmi művek által gyarapodott a szókincsük. A megszerzett tudás erősítette magabiztosságukat. A szakszemináriumon 21 fő vett részt. A kötelezően vállalt programelemek közé tartozott még egy 15 órás szakkurzus a "Hogyan valósíthatunk meg roma projekteket – Mesélőlény" szakszeminárium, amely során Dr. Gulyás Klára tartott előadást a szakkollégistáknak, aki a Tokaj-Hegyalja Egyetem Comenius Intézetének Neveléstudományi Tanszékén adjunktus. A szakkurzus 2 alkalmas volt, összesen 15 órában zajlott (1x7 és 1x8 órában). A kurzus 1. napján a szakkollégisták játékos feladatok keretében elsajátították a különböző stressz kezelési módokat, valamint arra a problémára kerestek megoldást, amely őket aggasztotta. A stressz kezelés mellett fontosnak tartottuk, hogy a roma szakkollégium hallgatói legalább egyszer halljanak arról, hogy hogyan tudnak olyan projektet létrehozni, amellyel segíteni tudják a hátrányos helyzetben élő társaikat. Így a 2. napon a projektszervezési munkálatokról tanultak, arról, hogy hogyan tudják terveiket projektté alakítani. Szintén kötelezően megvalósítandó programelemnek minősült a "Felelősen egymásért akció" elnevezésű program. A szakkollégiumunk rendkívül nagy figyelmet fordít arra, hogy a szakkollégisták részt vegyenek a társadalmi felelősség vállalásban és, hogy érzékenyítve legyenek az egyes társadalmat érintő problémákra. A projekt két akció keretében valósult meg. Az 1. akció által szakkollégistáink szervezésével a Monoki Kossuth Lajos Általános Iskolában tanuló, főként hátrányos helyzetű diákoknak gyűjtött a szakkollégium adományokat Mikulás napra. A szakkollégisták és a szakkollégium munkatársai segítségével és lelkesedével rengeteg adomány összegyűlt, emellett a kis létszámmal rendelkező iskola minden diákjának mikulás csomaggal, tanáraiknak pedig egy kis ajándékkal kedveskedhettünk. A gyűjtés alatt folyamatosan tartottuk az iskolával a kapcsolatot, az adományok átadására pedig személyesen került sor. Ezen a napon szakkollégiumunk hallgatói műsorral készültek, valamint az ottani gyerekek is énekes-táncos előadást tartottak nekünk. A program 2022. december 5-én valósult meg.A 2. akció több kisebb programból állt, mivel egy időpont nem volt megfelelő a hallgatóknak, így tudtak válogatni a különböző kisebb programokból. Elsőként a "Te Szedd" akcióhoz csatlakoztunk 2023. április 27-én, ezen a szemétszedési akción már az előző években is részt vettek szakkollégistáink és mindig jó érzéssel tölti el őket, hogy megtisztíthatják a közvetlen környezetüket. Ebben az évben a Miskolctapolcán található parkos részen gyűjtötték össze a szétdobált flakonokat, papír zsebkendőket a hallgatók. 2023. május 26-án a Miskolci Állatsegítő Alapítványnál tettek látogatást a szakkollégisták, amely már 17 éve működik Miskolcon és minden nap 350 kutyáról és cicáról gondoskodnak. A látogatás során a hallgatók megismerkedtek az alapítvány történetével, megnézték az ott élő állatokat, majd a dolgozóknak segítettek a kutyák sétáltatásával. Ezzel nem csak az ott dolgozók válláról vettek le egy minimális terhet, hanem a kutyáknak is örömet okoztak. 2023. június 23-án a kollégium udvarán található közösségi házat takarították ki a hallgatók, mivel már ráfért egy alapos takarítás, így nem csak a közösségi ház szépült meg, hanem a szakkollégium takarítónőjét is segítették azzal, hogy a sok teendő mellett nem egyedül takarította ki az épületet. A társadalmi felelősségvállalás programokon összesen 17 fő vett részt. A válaszható programelemek közül megrendezésre került két nyilvános vitaest is. Az első "Költő-e a dalszerző?" címen, amelynek lebonyolítója Budai Tibor, roma származású színész, zenész, a Magyar Continental Singers Continental Színház Társulatának vezetője. A résztvevők érveket és ellenérveket sorakoztathattak fel, amellett vagy az ellen, hogy egy zeneszerző nevezhető-e költőnek vagy sem. A második vitaest témája a Húsvét ünnepköréhez kapcsolódott, amelyet Boronkai József, görögkatolikus pap vezényelt. A jelenlévők az ünnepkörhöz kapcsolódó kérdéseiket, különböző hagyományaikat vitatták meg. A projekt keretében e tanévben három pályaorientációs napot tartott a szakkollégium. Az első két alkalom a Miskolci Egyetem Nyílt napjának keretein belül zajlott, ahol a hallgatóink a szakkollégium standjához érkezőket lelkesen tájékoztatták a programjainkról, és az egyetemen folytatott tanulmányaikról. A harmadik pályaorientációs napunk alkalmával tanodások érkeztek a diákotthonba, ahol Igazgató úr beszéde és tájékoztatása után, a szakkollégistáink beszámolóit hallgathatták meg a fiatalok.A támogatás segítségével e tanévben is megjelenhetett két kiadványunk. 2023. januárjában a "Bizalom, őszinteség, nyitottság – beszámolók a miskolci a Görögkatolikus Roma Szakkollégium alumni közösségétől" című, melyben egykori szakkollégistáink számoltak be a jelenlegi szakkollégistáinknak interjú formájában, a szakkollégiumban töltött éveikről, arról, hogy mi történt velük az azóta eltelt években. 2023. júniusában a "Szeretet nélkül, semmik vagyunk! 3. – versek a szakkollégisták tollaiból", című kiadványunk, amelyben a jelenlegi és volt szakkollégiumi tagok által írt versek olvashatóak. A projektben vállalt programok megvalósításának időszakában rendkívül nagy hangsúlyt fektettünk a közösség kovácsolására, a csapat építésére. Az animátorok szervezésének segítségével megannyi közösségi programon részt vehettek a hallgatóink. Sporttevékenység szempontjából az első félévben thai boksz edzésen és az Elme házában, a második félév végén lézerharcon és bowlingon mozgathatták meg magukat a szakkollégisták. 2022. októberében kulturális közösségi tevékenységként színházban jártak hallgatóink, mely során a "Jézus Krisztus szupersztár" című darabot nézték meg. Emellett 2023. áprilisában egy kirándulás keretében Szerencsen a Szerencsi Bonbon Kft-t, Tolcsván a Helia-D Herbakastélyt látogatták meg a szakkollégisták, melynek során Tolcsván költhették el ebédüket.Köszönjük a támogatást!Miskolc, 2023. július 26.Készült: NTP-SZKOLL-22-0002 azonosítószámú projekt keretében a Nemzeti Tehetség Program és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium megbízásából.

Lezárta tanévét a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium! A miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium is lezárta tanévét, amely alatt több, mint 50 program lehetőséggel szolgált a szakkollégisták számára. Az évet Egerben nyitottuk az országos KRSZH tanévnyitóján, de a két szemeszter alatt Eger mellett lehetőség nyílt még számos kirándulásra. Nem egyszer jártak hallgatóink Budapesten, ahol ősszel a Madách Színházban nézhették meg az Operaház fantomja című darabot, tavasszal pedig a Roma Integrációs Nap keretében előadásokat hallgathattak. Szerencsen a Szerencsi Bonbon Kft-nél csokoládét, Tolcsván a Helia-D Herba-kastélyban saját kozmetikumokat készíthettek. Márciusban a szakkollégium három tagja, igazgató úrral elutazhatott Brüsszelbe, ahol további kirándulásokon és élményeken vehettek részt, emellett kapcsolatokat építhettek. Májusban szakkollégiumunk meghívást kapott a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégiumtól így a debreceni testvérkollégiumunkban tettünk látogatást a kollégistákkal. A kirándulásokon kívül olyan előadásokon, vitaesteken vehettek részt a hallgatók, amelyek mind-mind bővítették ismereteiket, általuk fejlődni tudott személyiségük. A közismereti és kulturális modulunk keretében előadást tartott a szakkollégistáknak Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár asszony a sikeres roma projektekről, valamint a kedd esténként megrendezett spirituális modulunkon vendégünk volt Patkó Gyula a Miskolci Egyetem volt rektora, aki az életútjáról mesélt a hallgatóknak. Idén már 10 éve, hogy megrendezésre került a Lakatos Menyhért Szavalóversenyünk, amelyen két alumni szakkollégistánk már felkészítő tanárként volt jelen a megmérettetésen.Mindemellett a mostani évben is lehetőségük nyílt a szakkollégistáknak a közösség építésének jegyében olyan csapatépítő programokon részt venni, mint a bowling vagy lézer harc, de az Elme házának szabaduló szobáit is kipróbálhatták, valamint nem egyszer tartottak közös főzést is. Szakkollégiumunk rendkívül fontosnak tartja a társadalmi felelőségvállalást, így ősszel adománygyűjtést szerveztünk a Monoki Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak és családjaiknak, amelyeket decemberben Mikulás-nap alkalmából rövid műsor keretében átadtunk az iskolásoknak. Az adománygyűjtésen felül több kisebb akcióban is részt vehettek a szakkollégisták. Nem az első év, hogy a TeSzedd szemétszedési akcióhoz csatlakozva közvetlen környezetüket tisztították meg a szétdobált szeméttől a szakkolisok. Továbbá a Miskolci Állatsegítő Alapítvány négylábúit vihették el sétálni hallgatóink.E tanévben két kiadványunk is megjelent. Januárban az alumni hallgatóink beszámolóival a "Bizalom, őszinteség, nyitottság" című, júniusban pedig a jelenlegi szakkollégisták által írt versekkel teli Szeretet nélkül, semmik vagyunk 3. verseskötetünk. A tanévet eredményesen zártuk. Összesen 8 fő vehette át diplomáját az őszi és tavaszi félévben, 3 fő szerzett nyelvvizsgát, 1 fő hallgatónk a TDK-n szerepelt eredményesen. Borai Gabriella szakkollégistánk Tanulmányi Emléklapot kapott, az Év szakkollégistája díjat Suha Lilla vehette át. Hallgatóink mellett a szakkollégiumunk is díjban részesült, hiszen Miskolc Város Napján a szakkollégium részére Pro Minoritate díjat vehetett át Makkai László igazgató atya, valamint Orosz Atanáz püspök úr. Továbbá ismételten Családbarát Hely tanúsító védjegyet kapott szakkollégiumunk. Hálásak vagyunk gondviselő Istenünknek az elért eredményekért.

MÁSÁ-ban jártunk! Ebben az évben a szakkollégistákkal meglátogattuk a Miskolci Állatsegítő Alapítvány lakóit. Első sorban meghallgattuk az alapítvány történetét, majd körbe vezettek minket, megmutatva az ott élő rengeteg kutyát és cicát. Amellett, hogy megismertük a MÁSA történetét ás adományokat vittünk számukra, lehetőségünk nyílt megsétáltatni pár kiskutyát, valamint némi szeretetet adni nekik. Készült: NTP-SZKOLL-22-0002 azonosítószámú projekt keretében a Nemzeti Tehetség Program és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium megbízásából.